Pečení na Vánoce na poslední chvíli: Jde to!

Vánoční svátky by měly být pro celou rodinu především svátky klidu a míru. By měly. Ale ruku na srdce, skutečně tomu tak je? Řada z nás se potýká s každoročním šílenstvím kolem nákupů, úklidu a pečení a vaření. A pak některé dokonce sedíme v koupelně na dlaždičkách a tajně polykáme slzičky, protože to nikdo neocení. Milé dámy, jelikož i my v Mammacentru jsme ženy a máme své rodiny, sebraly jsme pro Vás některé naše tipy, jak si ulevit alespoň v kuchyni. Věděly jste například, že perníčky se dají dělat na poslední chvíli? Medové perníčky, hned měkké, to je taková naše záchrana na poslední adventní neděli. Jejich příprava je tak rychlá a snadná, že u ní vydrží i děti. Vyzkoušeno 🙂

Recept:

  • 600 g hladké mouky
  • 250 g cukru
  • 200 g másla
  • 6 lžic medu
  • 2 lžíce kakaa
  • 3 vejce
  • 1 pr do per
  • lžička perníkového koření

Smíchejte přísady a vypracujte z nich hladké těsto. Každá mouka jinak váže vlhké složky těsta, pokud tedy máte pocit, že se těsto píliš lepí, nevěště hlavu a trochu přisypte. (Velmi dobrá mouka na perníčky je tzv. Babiččina volba na kynuté těsto. Má tak akorát lepku (33 % v sušině) a pyšní se Typovým číslem T530, je tedy pekařsky velmi kvalitní.) Po vypracování vyválejte těsto na 3–5 milimetrů, vykrájejte formičkou požadované tvary podobné velikosti a šup do trouby. Perníčky se pečou na 150° – 170°C  5–7 minut. Ihned po vytažení z trouby  perníčky potřete bílkem a nechte zchladnout. Uchovávejte perníčky v dóze,na vzduchu by vám ztvrdly.

Perníčky jsem zdobila s dcerou, a navzdory všem Vánočním koncencím jsme spolu uplácaly perníkovou chaloupku. Mimo to je čas strávený s rodinou mnohem důležitější, než vypulírované skleničky. A navíc, i poleva se dá koupit… A jaké nápady máte vy? Pochlubte se na našem facebooku.

Přejeme vám krásné Vánoce a hlavně nevěšte hlavu, když něco nestihnete. I s neumytými okny vyjde 25. prosince slunce 🙂

Přijďte po Novém roce do našeho moderního Mammacentra